Naar de homepage


www.domburg.nl

www.htm.net

www.topkapi-scheveningen.nl

www.fonds1818.nl

Novotel Den Haag City Centre

 

 Comité van aanbeveling – Project “Samen herdenken en samen vrijheid vieren”.

Ook in 2009 en daar opvolgende jaren wil de Stichting Al-Amal in samenwerking met Stichting Achabab en Stichting de Sportbank doorgaan met het project "Samen herdenken en samen vrijheid vieren". Het project "Samen herdenken en samen vrijheid vieren" is een project voor lange termijn en heeft een aantal doelen: Allereerst willen wij de inzet van de Marokkaanse soldaten in de tweede wereldoorlog en hun bijdrage aan de vrijheid van Nederland onder de aandacht van een groter publiek brengen, als een blikopener voor het samenleven vandaag. Immers: wanneer je samen een geschiedenis hebt, heb je ook samen een toekomst. Daarnaast willen wij een bijdrage leveren aan het bevorderen van de integratie van jongeren van Marokkaanse afkomst. Jongeren die de afgelopen jaren de herdenking in Kapelle hebben meegemaakt, geven aan dat zij door deze kennis van de geschiedenis het gevoel hebben meer wortels te hebben gekregen in Nederland. Deelname voor Nederlanders van Marokkaanse afkomst aan de herdenking in Kapelle (Zeeland), waar Marokkaanse soldaten zijn gesneuveld en begraven blijkt een stimulans om zich beter te integreren in de Nederlandse samenleving. Tot slot willen we ervoor zorgen dat jongeren van Marokkaanse afkomst zich meer verbonden gaan voelen met de Nederlandse geschiedenis en dus met Nederland. Daarentegen zal dit project ook zijn wisselwerking hebben op Nederlandse jongeren, wij hopen zo meer verbondenheid te creëren tussen Nederlandse en Marokkaanse jongeren. Wij zijn ervan overtuigd, dat dit soort activiteiten in belangrijke mate bijdragen aan het wegnemen van (vermeende) tegenstellingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Het bijzondere aan dit project is dat het ons laat zien dat we een gedeelde geschiedenis hebben. Op de fundamenten ervan kunnen we bouwen aan een waardige en tolerante samenleving.

Voor het project "Samen herdenken en samen vrijheid vieren" hebben wij een Comité van Aanbeveling opgericht. Het Comité van Aanbeveling staat achter de doelstelling van het project "Samen herdenken en samen vrijheid vieren". De leden hebben geen actieve functie binnen de stichting, maar wel een stimulerende rol en zijn allen ''ambassadeur" van het project. De namen van het Comité mag het project uitdragen op briefpapier en andere communicatiemiddelen. De volgende bekende Nederlanders zijn bereid in het Comité van Aanbeveling zitting te nemen en ondersteunen dit bijzondere project volledig:


Dhr. Mohamed Sini, voorzitter, werd geboren op 27 juli 1957 in Marrakech (Marokko) en woont sinds 1972 in Nederland. Mohamed Sini is werkzaam als directeur bij het ROC Midden Nederland. Hiernaast is hij lid van de Nationale UNESCO Commissie en bekleedt hij diverse maatschappelijke functies binnen landelijke organisaties. Hij is o.m. bestuurslid van foundation Encounter of Worldviews, bestuurslid van de vereniging Nederlandse Organisaties van Vrijwilligerswerk (NOV), lid van de initiatiefgroep Nederlandse Coalitie voor Vrede in het Midden-Oosten, lid van het Nationaal Platform voor samenwerking tegen Racisme en discriminatie en lid van het College van Curatoren Bijzondere Leerstoel Humanisme en Islam. Mohamed Sini was in het najaar van 2005 als kwartiermaker voor het Ministerie van Justitie betrokken bij de totstandkoming van de imamopleiding die in september 2006 van start gaat aan de INHOLLAND, in samenwerking met vijf islamitische koepelorganisaties aangesloten bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Daarvoor leidde hij de oprichting van dat contactorgaan als voorzitter van de Commissie ter Voorbereiding van het CMO.

Dhr. Abdelilah Kasem werd geboren op 5 oktober 1967 in Nador (Marokko) en woont sinds 1971 in Nederland. Na afronding van het VWO startte hij met de studie Bedrijfskunde in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit. Na voltooiing (in 1993) begon hij als junior adviseur bij Van de Bunt, adviseurs voor organisatie en beleid te Amsterdam. Sinds februari 2000 is hij vennoot van dit 70 jaar oude adviesbureau. Sinds 2004 is hij daar Managing Director. Naast zijn lidmaatschap van de Stuurgroep I&B, was Abdelilah Kasem tot 1 januari 2004 bestuurslid van E-quality (experts in gender en etniciteit), is hij lid van het bestuur van het Nederlands-Marokkaans Centrum voor Handelsbevordering, lid van het bestuur van het Handels- en Investeringscentrum Noord-Marokko en voorzitter van de stichting Marmoucha (onderdeel van poppodium Paradiso, gericht op promotie van Noordafrikaanse muziek) en lid van het bestuur van de stichting Islamitische Kunst & Cultuur (onderdeel van het Wereldmuseum Rotterdam).

Henri Frans Dijkstal (Port Said, 28 februari 1943) is een Nederlands politicus en van 1998 tot 2002 fractievoorzitter in de Tweede Kamer van de VVD. Hans Dijkstal werd geboren in Port Said, in Egypte, waar zijn vader en grootvader in de scheepvaart werkten. Hij groeide op met grote huizen en bedienden. Tot zijn komst naar Nederland op zijn vijfde sprak hij vloeiend Arabisch. Hij maakte carrière als wethouder in Wassenaar, als docent managementtraining en zelfstandig financieel adviseur. In 1982 kwam Dijkstal - inmiddels getrouwd en vader van twee dochters - in de Tweede Kamer. In 1990 werd hij benoemd tot vicevoorzitter van de VVD-fractie en in 1998 nam hij de leidersfunctie over van Frits Bolkestein. In het Kabinet-Kok I, van 1994 - 1998, was hij vicepremier en tevens Minister van Binnenlandse Zaken. Hij was tevens lijsttrekker voor de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002. Na de voor de partij zeer slecht verlopen verkiezingen verliet hij de actieve politiek. In zijn post-actieve jaren nam Dijkstal steeds meer afstand van de koers van de VVD inzake allochtonen. In 2006 was hij een van de initiatiefnemers van het manifest Eén land, één samenleving, waarin oud-politici van verschillende partijen pleitten voor tolerantie. Tegenwoordig is hij voorzitter van het bestuur van het Nederlands Fonds voor de Film en Holland Film.

Jan Durk Tuinier studeerde maatschappelijk werk in Ede en sociale pedagogiek in Amsterdam en Nijmegen. Hij is sinds het begin van de jaren tachtig werkzaam op het terrein van vredeseducatie en burgerschap, onder andere bij de YMCA Nederland en bij de Stichting Vredesopbouw. Samen met Geu Visser richtte hij in 1993 de Stichting Vredeseducatie op.
Hij publiceerde een tiental werkboeken en brochures voor scholieren, docenten en jongerenwerkers over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in relatie tot actuele maatschappelijke problemen zoals het zondebokverschijnsel en diversiteit, waaronder Herinneren voor de Toekomst, Leren van de oorlog en een boek met verhalen over de Slag om Arnhem. Samen met Mohamed Achahboun publiceerde hij Graven in de klei, een verhalen boek en een minidocumentaire over de rol van Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog.
De werkzaamheden bij de Stichting Vredeseducatie zijn voornamelijk gericht op het ontwikkelen van interactieve tentoonstellingen in binnen- en buitenland, zoals De Wereld Express, De Vredesfabriek die ook in Ierland, Israël en Frankrijk werd gerealiseerd, het herinneringscentrum Fort De Bilt en het Fort van de Democratie in Utrecht. Tuinier is daarnaast actief als ontwerper, dichter en maker van naïeve schilderijen die te lezen en te zien zijn op: www.dichterbij.rr.nu
 


Lees reacties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 © 2008 Unicorn Webdesign
 

Naar boven | Terug naar homepage