Naar de homepage


www.domburg.nl

www.htm.net

www.topkapi-scheveningen.nl

www.fonds1818.nl

Novotel Den Haag City Centre

 

 Marokkaans volkslied en vlag tijdens de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Kapelle

Tijdens de jaarlijkse herdenking in het Zeeuwse Kapelle op 14 mei 2008 zal voor het eerst, naast de Nederlandse en Franse volksliederen, ook het Marokkaanse volkslied gespeeld worden. De Marokkaanse vlag zal naast de Nederlandse en Franse wapperen en dit alles in aanwezigheid van de ambassadeurs van Marokko en Frankrijk in Nederland en naar verwachting enkele honderden Nederlanders van Marokkaanse afkomst. De bekendmaking van deze unieke gebeurtenis heeft tot grote vreugde geleid in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland omdat het de verbondenheid tussen beiden landen in de geschiedenis en in het heden symboliseert.

Jaarlijks wordt in mei in het Zeeuwse Kapelle een herdenking georganiseerd om de deelname van het Franse leger aan de verdediging van Nederland in 1940 en de bevrijding van Europa niet te vergeten. Het is bij veel mensen onbekend dat er na de capitulatie van Nederland in 1940 nog hevig gevochten werd door soldaten van het Franse leger in Zeeland. Nog minder bekend is dat bij deze oorlogshandelingen soldaten uit Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen betrokken waren. Ze waren onderdeel van het Franse leger dat bij de bevrijding van Europa meer dan 100.000 Marokkaanse soldaten telde. Op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle liggen 238 soldaten begraven rondom een herdenkingsmonument. De Franse regering en de gemeente Kapelle zijn verantwoordelijk voor de herdenking.

Al jaren nemen enkele honderden Marokkaanse Nederlanders deel aan de herdenkingsplechtigheid. Met bussen komen ze uit het hele land en hun betrokkenheid is groot. Naast het herdenken van de slachtoffers, willen zij met hun deelname ook duidelijk maken dat ze bij Nederland horen en dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis en de banden die er al meer dan 400 jaar bestaan tussen Nederland en Marokko.

De herdenking van 2008 wordt een bijzondere herdenking waarbij ook leerlingen uit groep 8 van twee basisscholen uit Den Haag een krans zullen leggen. Het gaat om leerlingen van de Haagse Islamitische Basisschool Yunus Emre uit de wijk Transvaal en leerlingen van de Katholieke Basisschool Paschalis uit de wijk Benoordenhout.
Vooraf ontmoeten de scholieren elkaar en verdiepen zij zich in elkaars culturen en de geschiedenis (de Tweede Wereldoorlog). De film “Vergeten bevrijders” en het boek “Graven in de klei”, over de geschiedenis van de Marokkanen in het Franse leger, zullen daarbij een rol spelen.
De ouders worden actief betrokken bij deze interculturele ontmoeting. 


Lees reacties
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 © 2008 Unicorn Webdesign
 

Naar boven